Christophe BOURDEAUX

Christophe Bourdeaux werkt samen met Charly Wittock van AWAAArchitects en samen hebben zij de wijnkelder ontworpen.
Christophe Bourdeaux, beeldend kunstenaar van opleiding en docent aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de vormgeving.
Een werk van hem in onze wijnkelder wint daardoor aan symboliek en belang.

“Wat is dit concept (gebruik gerust dat woord) van de onverdeeldheid van de creatie?

Christophe verdedigt het idee dat zijn praktijk een soort van geheel vormt, een cyclus, veeleer te beschouwen in drie dimensies, of zelfs in vier dimensies, in de richting van kosmogonie, dan in twee dimensies. Het werk van het aldus geknede doek is een manier om een lichaam greep te geven op een ruimte.

En men kan niet anders dan denken aan zijn werk als architect. Concreet gaat het om zijn eigen lichaam en de ruimte van het doek. Maar in werkelijkheid gaat het hier om het abstracte idee van het lichaam dat zichzelf op de proef stelt in de geometrische ruimte.

Om dit begrip duidelijk te maken, kunnen we gemakkelijk verwijzen naar een bekend beeld uit de kunstgeschiedenis: Leonardo da Vinci’s tekening van een man met gespreide armen en benen, ingeschreven in een cirkel, zelf vervat in een vierkant. Dat is waar het in de picturale praktijk van Christophe Bourdeaux uiteindelijk om draait. De schilderijen zijn allemaal variaties op het thema van de bokser in de ring, het dier in een kooi, met dit verschil dat de negatieve connotaties van deze metaforen moeten worden weggedacht. Want paradoxaal genoeg, gaat het over vrijheid. Het gaat over ademhaling, zoals met volle longen lucht inademen en zich bewust zijn van de grootte van zijn ribbenkast.”

Presentatie van het in de wijnkelder tentoongestelde werk
Aankoopdatum: februari 2019
Tentoongesteld in de kantoren

2017/2018 life
Acrylverf op doek

Meer weten over de kunstenaar?
Instagram account:  christophebourdeaux

Meer weten over de architectuur van de wijnkelder?
https://chateaudebousval.be/a-propos/architecture/