Chaim van LUIT

Chaim van Luit is in 1985 geboren in Heerlen, NL. Hij studeerde in 2011 af aan het Maastricht Institute of Arts en was van 2013 tot 2015 resident aan de Jan van Eyck Academie.

Het werk van Chaim van Luit heeft een sterk performatief karakter. Dagelijkse ervaringen en waarnemingen vormen de basis van een proces waarin intuïtie een belangrijke rol speelt. Het gebruik van onverwachte materialen en elementen uit zijn directe omgeving verbindt zijn werk rechtstreeks met de traditie die loopt van Duchamp en Dada tot conceptuele kunst. Van Luit’s werk refereert niet alleen aan modernistische tradities en geschiedenis, maar is ook sterk verbonden met de context van de actualiteit en zijn persoonlijke interpretatie. De band tussen artistieke productie, sociaal-politieke context en de contingentie om nieuwe betekenissen te creëren, klinkt altijd door. Van Luit speelt bescheiden in op de actuele problemen. De kunstenaar neemt geen bijzonder moreel standpunt in, maar speelt een verleidelijk spel met relevante en soms controversiële onderwerpen.

Presentatie van het in de wijnkelder tentoongestelde werk
Aankoopdatum: januari 2021
Tentoongesteld in de distilleerderij

A dime a Dozen, 2020
Cyanotypie op katoen
Lijst: 189,5 x 289,5 x 6 cm
Uniek werk

Voor de creatie van A dime a Dozen (een Engelse uitdrukking die “heel gewoon, zonder bijzondere waarde” betekent), gebruikte deze jonge Nederlandse kunstenaar het cyanotypie-procédé. Hij legde munten uit de Romeinse tijd die hij met een metaaldetector in de grond had gevonden, op een lichtgevoelige doek.
Hij is gefascineerd door wat er in de grond begraven ligt en probeert voortdurend de geschiedenis van de mens en het land dat we bewonen bloot te leggen.
In enkele uren tijd doet de zon langzaam haar insolatiewerk op het doek. Daarna verwijdert de kunstenaar de munten en dompelt de stof onder in een bad om de prachtige blauwe kleur te doen verschijnen. De munten zijn dan zichtbaar als sterren die schitteren aan een nachtelijke hemel.

Hier verbindt hij in één enkel gebaar de geschiedenis van de kosmos, die hij oproept door de visuele nabijheid van een sterrenhemel, met een beslissende periode in de menselijke geschiedenis.