Réjean DORVAL

Réjean Dorval, afkomstig uit Quebec (Canada – 1966), volgde een opleiding in tekenen en performance art. Zijn artistiek werk stelt onze band met de natuurelementen en het principe van transformatie dat alle levende wezens bezielt, in vraag.

Réjeans werk toont een grote houtskooltekening, die de natuur oproept in onze intieme band met het element aarde, maar ook, in wat zij bevat aan onmetelijkheid, als iets dat ons zowel omvat als overstijgt. Zijn evocaties van de natuur, via de figuren van het bos, de boom, de rots, het dier, openen zich naar het imaginaire, naar een ruimte van stille mijmering, als een mogelijke terugkeer naar de bronnen van wat ons altijd heeft bewoond.

MANIFEST

Als we maar ontvankelijk zijn, denk ik dat kunst een formidabele hefboom kan worden om zichzelf en zijn zienswijze te transformeren. Ik ben vooral gedreven door dit idee van transformatie. In het scheppingsproces kan, net als bij een kunstwerk, een heel intern mechanisme in beweging worden gezet; iets in ons dat emoties, verbeelding, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen met elkaar verweeft, zet ons dan in beweging, stuwt ons voort, projecteert ons naar een elders.

Ik geloof in de transformerende kracht van poëtische beelden, beelden die ons in staat stellen opnieuw aan te knopen met wat we als essentieel en primair ervaren, in onszelf en in onze relatie tot de wereld om ons heen.

In mijn tekenwerk probeer ik lichamelijke toestanden te bereiken in relatie tot de onderwerpen die ik behandel. Deze toestanden brengen gebaren, grafische geschriften en bijzondere trajecten teweeg.

Ik hoop altijd dat mijn tekeningen bewoond zullen zijn, als doorkruist door deze lichaamstoestanden, om ze zo levendig mogelijk te maken…

Bij mijn performances probeer ik vooral mezelf in een staat van ontvankelijkheid te brengen, te luisteren naar de werktuigen, de accessoires en de materialen waarmee ik omspring Ik probeer aandachtig te zijn voor wat zij mij vertellen, te zien hoe ik toegang kan krijgen tot hun taal, hoe ik hen aan de praat kan krijgen. Ik probeer met hun ‘eigen’ woordenschat, met hun eigen grammatica te zeggen wat er op dat moment door me heen gaat als ik het in me opneem. Misschien vertel ik ook mijn verhaal via hen, een beetje zonder dat ik het weet.

Réjean DORVAL, mei 2018

Presentatie van het in de wijnkelder tentoongestelde werk
Aankoopdatum: april 2020
Tentoongesteld in de distilleerderij

“Grote Dennenboom – Big Pine Tree ”, 2016
Houtskool op papier gemaroufleerd op doek, 300 x 150 cm