Interview met Vincent Dienst, eerste keldermeester van de Château de Bousval wijngaard

Kunt u ons meer vertellen over uw carrièrepad?
Na mijn studie bio-ingenieur aan de UCLouvain ben ik gaan oogsten op het Domaine de la Vieille Julienne in Chateauneuf-du-Pape. Het harde werk, de gezelligheid en de wereld van de wijn spraken me meteen aan. Vervolgens heb ik in Montpellier en Bordeaux een 2-jarige Master Viticulture-Oenology gevolgd, die mij het diploma van oenoloog opleverde. Op het einde van deze master schreef ik een thesis over het potentieel van de Belgische wijn en ik besefte dat er in ons land een reëel potentieel aanwezig was. Als liefhebber van Chardonnay en Pinot Noir reisde ik naar verschillende regio’s (Bourgogne, Champagne, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland) waar deze druivenrassen worden verbouwd om te leren hoe ze in verschillende terroirs gevinifieerd kunnen worden. Vervolgens kwam ik in 2016 terug naar België waar ik de kans kreeg om het team van de wijngaard van Château de Bousval te ontmoeten en de heer Michel Verhaeghe die mij geleidelijk de teugels van het wijnmaken in handen gaf.
 
Wat is uw rol op Château de Bousval?
Ik ben verantwoordelijk voor alle fasen tussen de druiven en de fles wijn: persen, gisten, rijpen, mengen, klaren, bottelen en etiketteren.
Elk jaar leer ik meer over ons terroir en probeer ik mijn werkwijzen aan te passen aan wat de natuur biedt.
Ik sta ook in nauw contact met onze verschillende professionele distributeurs (wijnwinkels, restaurants) omdat ik graag hun feedback over onze wijnen krijg.

Wat zijn naast wijn uw passies?
De frisse lucht in: fietsen, hardlopen, klimmen en bergbeklimmen. Ik lees ook graag, vooral de klassiekers van de Franse literatuur.

 
 

 

Wat betekent het Château de Bousval voor u?

Een avant-gardistische visie, een project waarin je moedig moet zijn. Een vorm van expressie van een uniek terroir. En ook een zeer hecht team.
 
Hoe ziet u de toekomst van de wijn in België?

Een paradoxale visie, zonder twijfel. De opwarming van de aarde verhoogt het algemene wijnbouwpotentieel, maar bepaalde extreme weersomstandigheden (late vorst, hagel, stortregens, droogte) bemoeilijken onze taak.

Er is een echte rage voor de Belgische wijnbouw met veel enthousiasme van nieuwe projectleiders. Maar velen van hen beseffen niet hoe complex het is en hoeveel werk het is om een wijngaard te beheren.

 
Heeft u een anekdote of een leuke herinnering (op Château de Bousval) om met ons te delen?
Als we in de winter klaar zijn met snoeien, houden we altijd een barbecue op de percelen, waarbij we de wijnstokken verbranden. Het is altijd een heel gezellig moment waarop we de voldoening hebben van een goed uitgevoerde klus. Ik waardeer ook de speciale momenten waarop mijn vrouw me tijdens de oogst bezoekt, vergezeld van mijn zoon die ons druivensap proeft voordat het wordt gegist!