Voorjaarsvorst

In België is voorjaarsvorst niet ongewoon. Dit fenomeen kan zware verliezen veroorzaken. De koude vorstlucht weegt zwaarder dan de warme lucht. Hierdoor blijft de lucht net boven de grond hangen en worden de wijnranken aangetast.

Om onze planten te beschermen tegen de vorst, hebben we twee windmachines geplaatst. Deze hebben erg veel weg van een kleine windmolen en mengen de hoge warme lucht met de koude lucht aan de grond.

Om de nachtrust van onze buren zo min mogelijk te verstoren, hebben we de windmachines uitgerust met rotorbladen die ook worden gebruikt op legerhelikopters. Zo blijft de geluidsoverlast beperkt tot een minimum.

Dit systeem beschermt echter niet de volledige wijngaard. Door de vele hellingen op ons domein, die elk een andere ligging hebben, bereikt de wind van de machines niet alle delen van de wijngaard. We hebben onze strijd dus moeten opdrijven met kaarsen die we tussen de wijnranken hebben gezet. Het resultaat is een prachtig nachtelijk lichtspektakel.

Op eerste foto ziet u duidelijk het effect van de windmachines op de Pinot Noir: een deel is wit door de vorst, een ander deel is groener door de beschermende wind van de machine.