Huidige toestand van het domein

Nieuws van het front door Michel Verhaeghe de Naeyer:

De oppervlakte van onze wijngaard is dezelfde gebleven, namelijk 5,20 ha.
Wij zijn in het vijfde blad voor de chardonnay en de pinot noir, en in het vierde voor de pinot gris.

Tot nu toe hebben de planten nog niet geleden van late vries , noch van hagel… duimen maar.

Om deze risico’s te verkleinen investeerden wij in 5 warmtekanonnen van Agrofrost en staan wij op het punt te investeren in een SPAG hagelkanon dat volstrekt onschadelijk is voor de fauna en flora en vooral doeltreffend, omdat het geluidgolven doet ontstaan waardoor de vorming van hagel in de wolken onderbroken wordt.

Wij schatten dat onze productie 15 tot 22 ton druiven zou moeten opleveren, afhankelijk van de verrassingen die Vrouwe Natuur in petto heeft totdat het tijd is voor de wijnoogst, die wij in de loop van de tweede helft van september plannen (ongeveer 100 dagen na het hoogtepunt van de bloei). Onze productie zou dus ongeveer 15 keer hoger moeten zijn dan deze van de wijnoogst 2017. De natuur heeft dit keer voor een uiterst vruchtbaar en mooi jaar gezorgd. De wijnstokken ontwikkelen zich naar hartenlust en kennen een krachtige groei. Ons team geeft voortdurend het beste van zichzelf!

Wij hebben ook een jonge keldermeester, Vincent Dienst, aangeworven en zijn bijdrage tot de verwezenlijking van onze doelstellingen lijkt er veelbelovend uit te zien. Die doelstellingen zijn nog steeds de milieuvriendelijke en duurzame productie van rustige witte en rode kwaliteitswijnen. De cuvée 2017, het resultaat van onze eerste echte wijnoogst, is ondanks de kleine hoeveelheid erg beloftevol. Wij zullen enkel onze chardonnay op de markt brengen, want de opbrengst van de pinot noir was nog te klein. Erg spijtig, want deze wijn heeft zeker potentieel!

Op dit ogenblik doorlopen wij de bio-certificatiefase en werken wij met biodynamische teelt.

Verder zijn we op zoek naar een ploeger met trekpaard, om onze gronden op een zachtere en heilzamere manier te bewerken. Mocht u toevallig een tip voor ons hebben, dan horen wij dat graag!

Onze wijnopslagplaats rijst beetje bij beetje uit de grond. Tegen eind 2018 zou ze klaar moeten zijn. Dit gebouw, een ontwerp van het architectenbureau Charly Wittock, is zeer eigentijds en milieubewust van opzet en zal helemaal opgaan in de omringende natuur.

Bloeiende velden (bio) en landelijke hagen omringen onze wijngaard en bevatten de beste elementen die ons domein op een duurzame en positieve wijze kunnen beïnvloeden.

Er werd ook een film gedraaid over onze oenoloog Pascal Marchand (zie de trailer in onze videorubriek).