Interview met Romain, keldermeester

Kunt u ons meer vertellen over uw professionele carrière?

Het begin van mijn professionele loopbaan is nauw verbonden met het einde van mijn universitaire loopbaan. Tijdens mijn eindwerk als bio-ingenieur aan de UCLouvain besloot ik namelijk het verband te bestuderen tussen de watertoevoer naar de wijnstok en de chemische samenstelling van de druiven, d.w.z. hun kwaliteiten om wijn te produceren. Deze thesis bracht me in contact met talrijke wijngaarden en wijnbouwers in Wallonië, waaronder de wijngaard van Château de Bousval. Ik kon zeer goed opschieten met de leden van het team en in gesprek met Vincent bood hij me aan hen te vergezellen voor de oogst van 2021.

Mijn thesis over wijnstok en wijn had mijn reeds sterke passie voor wijn alleen maar vergroot, dus ging ik graag in op dit aanbod om meer te leren over de fascinerende wereld van de wijn. Na deze eerste ervaring boden Vincent Dienst en Michel Verhaeghe de Naeyer me aan om in de wijngaard te blijven werken en me op te leiden in het wijnmaken. Vervolgens kreeg ik de kans om deel te nemen aan 2 vinificaties in 2022: in Bourgondië bij Pascal Marchand, met wie wij samenwerken, en in Bousval. Naarmate de maanden verstreken en we met elkaar praatten, bood Vincent aan om me verder op te leiden en te begeleiden, zodat ik geleidelijk de fakkel van het wijnmaken hier in Bousval kon doorgeven.

Wat is uw rol bij Château de Bousval?

Mijn rol bij Bousval is geëvolueerd naarmate ik vorderde in de wijngaard. Momenteel bestaat deze rol voornamelijk uit de taken waarvoor Vincent verantwoordelijk was, namelijk alle fasen tussen de druiven en de fles wijn: persen, gisten, rijpen, mengen, klaren, bottelen en etiketteren.

Deze rol impliceert zowel leren als voortdurend nadenken, en het is deze intellectuele uitdaging die mij opwindt. Elk terroir is uniek, elk jaar is anders, en het is mijn taak om altijd te leren en nederig te blijven, want ik denk dat we nog elke dag leren.

Wat zijn naast wijn uw passies?

Ik ben graag in de frisse lucht, ga graag wandelen in de bergen met vrienden, daag mezelf uit met een klim of wandel gewoon rond om nieuwe plaatsen te ontdekken. Ik hou ook van koken, nieuwe recepten uitproberen of mijn fantasie de vrije loop laten. Tot slot, hoewel ik er momenteel minder tijd voor neem, lees ik ook graag.

Wat betekent het kasteel van Bousval voor u?

Voor mij is het Château de Bousval zowel een ambitieus als zinvol project, dat zich in harmonie met zijn omgeving wil ontwikkelen. Het is ook een uitzonderlijke en tijdloze plek. Voeg daarbij een geweldig team en je hebt een werkelijk unieke werkomgeving!

Hoe ziet u de toekomst van de wijn in België?

Ten eerste ben ik erg nieuwsgierig en enthousiast, ik vind de herontdekking van Belgische terroirs fascinerend. Ten tweede is het een paradoxaal gevoel, verdeeld tussen de kansen die de opwarming van de aarde biedt voor de Belgische wijnbouw, en de zorgen die ook verbonden zijn aan de klimaatverandering.

Heeft u een anekdote of een leuke herinnering (aan Château de Bousval) om met ons te delen?

Als ik er één zou moeten kiezen, zou dat zonder twijfel het einde-oogstfeest in 2022 zijn! De oogstperiode is altijd een unieke sfeer, die het team tegelijkertijd uitprobeert maar ook en vooral samenbrengt.
Het wijnjaar 2022 was uitzonderlijk, zowel kwalitatief als kwantitatief, en dit einde-oogstfeest was net als dit wijnjaar: uitzonderlijk!
Dus een laatste advies: mis de kans niet om dit wijnjaar te proeven als het uitkomt!