Interview met Germano Prior, hoofd teelt van de wijngaard van Château de Bousval.
Elke dag steekt hij zijn passie en energie in de teelt van de wijngaard van Château de Bousval. Onze wijn proeven betekent ook ontdekken wie erachter zit en wie hem het hele jaar door vorm geeft. Maak kennis met de steunpilaar van ons team: Germano Prior.
Germano, jij bent het hoofd van de cultuur hier op het Château Bousval wijngaard. Wat is jouw rol ?
Ik ben verantwoordelijk voor de hele teelt van de wijngaard. Het grootste deel van mijn werk vindt plaats tussen februari en oktober, van de eerste snoei tot het einde van de oogst. Als wijngaardbeheerder is het mijn doel om kwaliteitsdruiven te produceren voor een uitzonderlijke wijn.
Waar komt dit heerlijke accent vandaan ?
Ik ben van Portugese afkomst, uit de Douro streek, waar ze zeer goede wijn maken! Ik ben 25 jaar geleden naar België gekomen. Ik ben 45 jaar en heb 3 kinderen van 10, 17 en 23 jaar. Ik ben vroeg begonnen… (lacht)
Hoe lang werkt u al op Château de Bousval ?
Ik ben in 2005 bij het Château begonnen. Voordat ik verantwoordelijk was voor de wijngaard, was ik verantwoordelijk voor het park, het bos en het hele landgoed. Op een dag kwam meneer Verhaeghe naar me toe,
Meneer Verhaeghe kwam naar me toe en bood aan om “een paar kleine wijnstokken” te planten. Ik heb onmiddellijk ja gezegd. Ik ben wijnbouwer van opleiding, dus voor mij was het een voor de hand liggende keuze. En “37.500 kleine wijnstokken” kwamen in één keer… Er was geen tijd om je te vervelen! (lacht)
Toen de wijngaard ontstond, moest ik een groot deel van mijn taken delegeren. Tegenwoordig neemt de teelt 80% van mijn tijd in beslag. Daarnaast beheer ik de verschillende teams op het domein, die van het bos, het park en de wijngaard.
Bent u ook verantwoordelijk voor de opleiding van de teams ?
Ja, ik ben verantwoordelijk voor de opleiding van nieuwkomers, of ze nu vast of seizoensgebonden zijn.
We maken vooral gebruik van periodieke helpers, die inspelen op het ritme van de wijngaard en de seizoenen. Dat betekent dat we onze uitleg vaak moeten herhalen, omdat de seizoenarbeiders van jaar tot jaar veranderen. Het vergt veel geduld, tijd en energie, maar het is een passie die ik graag doorgeef.
In mijn werk zijn ervaring en precisie erg belangrijk. Of het nu gaat om snoeien of ontbotten, je kunt je geen fouten veroorloven. Het vergt jaren ervaring om te begrijpen en te voelen wat een wijnstok ons kan bieden.
Van de Dourovallei tot Wallonië… heeft u altijd deze passie voor het land en de wijnstok gekweekt ?
In mijn familie in Portugal wordt de wijnstok van generatie op generatie doorgegeven. We hebben 3 hectare wijngaard. Mijn vader heeft me alles geleerd. Dat heb ik aangevuld met een driejarige theoretische opleiding.
Ik begon serieus in de wijngaard te werken toen ik 14 was. In die tijd was er nog geen technologie zoals nu… Mijn vader, mijn zus en ik sproeiden. Mijn kleine broer Filipe, die ook wijnbouwer is hier in Bousval, bracht ons het product om te sproeien. We deden dit van 6 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds, zonder te stoppen. Daar leerde ik het belang van consistentie en nauwkeurig werken.
Hoe ziet een dag in de wijngaard eruit ?
Er is niet echt een “typische” dag en het komt zelden voor dat ik een volledige dag in de wijngaard doorbreng.
Ik word bijna altijd gevraagd om iets anders te doen. Of het nu voor het park is, het bos, iemand te trainen, een levering te verwelkomen … Ik ben overal op het landgoed.
Soms zijn de dagen lang, vooral tijdens de voorjaarsvorst… Ik heb soms 20 uur gewerkt zonder te slapen. En als het niet goed gaat met de wijngaard, kan ik niet slapen…
Aan welke werkzaamheden en methoden van wijnbouw geeft u de voorkeur om kwaliteitsdruiven te verkrijgen ?
Het is een combinatie. Er is geen voorkeur voor het een of het ander. Elke fase van de wijnstokcyclus is cruciaal. Als je slecht snoeit, betaal je daar later voor. Als je te ruw ontbot, zal het resultaat niet bevredigend zijn. Het gaat om het hele proces en het zorgvuldig volgen van elke fase van de cyclus. Je moet kunnen anticiperen en op de juiste momenten kunnen ingrijpen.
Het belangrijkste is een diepe liefde en respect voor de natuur en wat zij ons biedt. Dat is onze filosofie hier op Château de Bousval.
Over liefde voor de natuur gesproken: in januari 2021 zou u het BIO-label moeten krijgen.
Wat betekent dit voor u en het team ?
Onze doelstelling is altijd geweest om biologische wijnen te produceren en, buiten de wijngaard, is alles wat we op het Château doen altijd gedaan met respect voor de natuur. Het zou nooit bij ons opkomen om op een andere manier te werken. Maar het label is duidelijk een pluspunt. Het is een garantie voor de consument. Wij zijn er trots op dat het op onze flessen staat, ook al is onze wijn altijd al biologisch geweest en verandert het in feite niets.
Hoe zit het met biodynamica ?
We zijn er erg op gebrand! Daarom zijn we er ook mee bezig. We zijn nog niet zover dat we 100% biodynamische wijnen maken, maar het is wel onze wil. In 2017 heb ik een eerste inwijding gedaan en sindsdien blijf ik me bijscholen en zoveel mogelijk van mijn kennis toepassen op de teelt van onze wijngaard.
Biodynamiek is een aanvulling op biologisch. Het is gebaseerd op het principe dat “alles in de natuur zit”. We gebruiken planten en hun voordelen om de wijnstok te verzorgen, te ontlasten, te hydrateren, etc. Elke plant heeft zijn deugden. Elke plant heeft zijn deugden. Wij gebruiken bijvoorbeeld veel riet, dat de kracht heeft om te kalmeren.
Biodynamica is vooral een gemoedstoestand. Je moet rustig zijn, de dingen nemen zoals ze komen en het ritme van de natuur respecteren.
Ik ben van plan om in november een master in biodynamica te doen. Ik heb hoge verwachtingen van deze cursus. Ik denk dat het ons zal helpen om goede vooruitgang te boeken.
Wat doe je de rest van het jaar, als het geen snoei- of oogsttijd is ?
In november, na de oogst, breng ik alles in orde voor de winter. Tegelijkertijd help ik met de vinificatie, het bottelen en het etiketteren.
In januari bereiden we ons voor op het nieuwe seizoen en snoeien we de wijnstokken voor. Ik begin ook met het distilleren van de Marc van het vorige jaar, die zijn gisting heeft beëindigd. In februari komt het snoeiteam en gaan we weer verder !
De oogst begint over een paar dagen… Elk jaar nodigt het Château de Bousval het publiek uit om deel te nemen aan dit werk. Wat wilt u tegen geïnteresseerden zeggen om ze te overtuigen mee te doen?
Oogsten is veel werk, maar het is ook (en vooral) een feest!
De sfeer is heel gemoedelijk. Het is een gelegenheid om mensen uit verschillende werelden te ontmoeten. We praten veel. Voor ons is het heel belangrijk om voor onze vrijwilligers te zorgen en hen waardig te ontvangen. De omgeving is prachtig. Het is een unieke ervaring, in harmonie met de natuur. We gaan vooruit zonder stress en laten ruimte voor momenten van ontspanning. Er wordt wijn geschonken. En ook een beetje water… (lacht)