Interview met Candice Lambert, Hoofd Verkoop en Evenementen

1/ Kun je ons meer vertellen over je carrièrepad?
Als onderdeel van mijn studie landbouwtechniek liep ik stage op een wijndomein in de buurt van Baux-de-Provence. De ervaring was een openbaring voor mij, om een aantal redenen:
– De gevarieerde aspecten van het werk;
– De gezelligheid, het delen, de emoties;
– Werken in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving;
– Wijn en gastronomie.

Dus volgde ik een 2-jarige masteropleiding wijnbouw-enologie in Montpellier en Bordeaux, die leidde tot het Diplôme National d’Œnologue. Aan het einde van deze opleiding had ik het geluk om mijn eindwerk te doen en te werken op het beroemde Château Margaux in de Bordeaux.

Om mijn horizon te verbreden, ging ik ook wijn maken in verschillende delen van de wereld, waaronder Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Uiteindelijk vestigde ik me in de zuidelijke Rhônevallei (Gigondas en Beaumes-de-Venise), een streek waar het klimaat, het gezang van de krekels en vooral de wijnen het hart verwarmen.

2/ Hoe ben je bij de Vignoble du Château de Bousval terechtgekomen?
Ik volgde het domein al enkele jaren op sociale netwerken tot de dag dat ze een jobaanbieding op het internet plaatsten. Mijn wens om meer tijd door te brengen met mijn familie en vrienden na 10 jaar in het buitenland, mijn wens om een ander aspect van mijn job aan te pakken en een nieuwe uitdaging aan te gaan, en de filosofie van het domein waren allemaal factoren die me ertoe brachten te solliciteren.
Ik had een heel goed contact met Michel Verhaeghe, de oprichter en de rest van het team, en zo begon mijn verhaal bij Bousval.

2/ Wat is je rol?
Ik ben verantwoordelijk voor alle verkoop en evenementen voor de wijngaard.
Ik prospecteer nieuwe nationale en internationale klanten, creëer nieuwe partnerschappen, volg verzoeken van bestaande klanten op, organiseer en beheer evenementen op het domein en bedenk en implementeer nieuwe strategieën voor de commerciële ontwikkeling van de wijngaard.
Mijn prioriteiten zijn klantenbinding, klanttevredenheid en de profilering van de wijngaard.

Natuurlijk zijn deze taken niet volledig en sta ik altijd klaar om mijn collega’s te helpen als dat nodig is in de wijngaard, de kelder of op kantoor.

3/ Wat is je typische dag in de wijngaard?
Ik heb niet echt een ‘typische’ dag, en dat is juist zo leuk aan mijn baan.
Sommige dagen staan meer in het teken van verkoop: prospectie, klanten opvolgen en reageren op hun verzoeken, bestaande of potentiële klanten verwelkomen op het domein of hen gaan ontmoeten, deelnemen aan nationale of internationale beurzen, het verzamelen van bestellingen beheren, enz.

Andere dagen staan in het teken van evenementen. Ik stel dan gepersonaliseerde offertes op voor aanvragen voor evenementen in de wijngaard. Ik ga op zoek naar nieuwe ideeën en nieuwe partners, en ik organiseer en beheer de evenementen op de planning, waarbij ik samenwerk met verschillende beroepen: cateraar, architect, organisator van evenementen, enz. om ervoor te zorgen dat de ervaring van de klant altijd van de hoogste kwaliteit is.

4/ Wat is volgens jou het moeilijkste deel van je werk? En wat is het grootste plezier?
Er zijn drie moeilijkheden, hoewel ik ze meer als uitdagingen zie:

– België staat vooral bekend om zijn bierproductie, dus nu moeten we onze wijnen promoten;
– Klanten vinden het soms moeilijk om buiten de gebaande paden te denken; ze zijn trouw aan de klassiekers, de wijnen van de oude wereld – Frankrijk, Italië, Spanje enzovoort.
– De prijzen van Belgische wijnen rechtvaardigen is ook een uitdaging: er zijn geen geërfde domeinen, we beginnen van nul (investeringen, arbeid, diensten, leveranciers, enz.).

Er zijn tekenen van positieve vooruitgang op al deze gebieden, wat veelbelovend en zeer bemoedigend is.

Mijn grootste plezier? Natuurlijk is het de goede feedback die we krijgen van onze particuliere en professionele klanten over onze wijnen en marken. Of wanneer deelnemers aan een evenement in de wijngaard met een glimlach op hun gezicht vertrekken en ons vertellen dat ze een geweldige tijd hebben gehad.

5/ Wat zijn je passies buiten de wijnbouw?
Ik breng veel tijd door in contact met de natuur, of het nu reizen, wandelen of het lezen van een goed boek onder een boom of bij het vuur is.

Ik ben altijd in voor het idee om een goed restaurant uit te proberen, naar een ijsbaan te gaan, te parachutespringen, naar ballet of toneel te gaan, enzovoort. Kortom, activiteiten die een beetje ongewoon zijn.

6/ Heeft u nog anekdotes of mooie herinneringen (aan Château de Bousval) die u met ons wilt delen?
Ik ben hier nog niet zo lang, dus het is niet makkelijk om deze vraag te beantwoorden. Maar ik zou zeggen dat een van de meest charmante aspecten van het werken op Château de Bousval ongetwijfeld het constante goede humeur is van het hechte team waarmee ik werk.

En natuurlijk, elke ochtend aankomen in deze natuurlijke omgeving en begroet worden, afhankelijk van de dag, door ofwel een bende fazanten, een familie hazen of een blauwe reiger (om maar een paar soorten te noemen). Ja, de fauna in Bousval is zeer divers), laat me niet onberoerd.