Interview met Johann Glaes, tractorbestuurder en wijnboer

Vanaf zijn eerste stappen op een dorpsboerderij tot zijn wijnbouwavonturen in Italië is Johann, onze tractorchauffeur, altijd gedreven geweest door zijn passie voor landbouw. In Italië ontdekte hij de kunst van de wijnbouw. Hij leerde er ook wijn waarderen. Vandaag zet Johann zijn knowhow en enthousiasme in voor onze prachtige Waalse wijngaarden.

1/ Johann, kun je ons iets meer vertellen over je carrièrepad?

Al van jongs af aan ben ik gepassioneerd door de wereld van de landbouw. Ik heb veel tijd doorgebracht op een boerderij in mijn dorp, waardoor ik natuurlijk landbouwingenieur ben gaan studeren. Ik studeerde af in Gembloux in 2014.

Ik begon mijn carrière als molenaar. Anderhalf jaar lang produceerde ik biologisch meel. In 2017 verhuisde ik naar Italië om twee jaar in de wijngaarden te werken, eerst als Wwoofer, daarna als seizoensarbeider. Ik kreeg de kans om door verschillende regio’s te reizen: Trentino, Valle d’Aosta, Toscane, Marche en Sicilië. Dankzij deze ongelooflijke ervaring heb ik de wereld van de wijnbouw kunnen ontdekken.

In 2019 keerde ik terug naar België en werkte ik eerst een paar maanden als seizoensarbeider hier in Bousval, voordat ik verder trok naar verschillende wijndomeinen in Wallonië. Sinds februari 2024 ben ik terug op de wijngaard van Château de Bousval, deze keer fulltime.

2/ Kun je ons vertellen over je ervaring in Italië? Wat heb je geleerd van het werken in deze verschillende wijngebieden? Is er een bepaalde regio of domein dat een bijzondere indruk op je heeft gemaakt?

Ik begon bij nul. Ik dronk geen wijn en wist niets over de wijnwereld. Dus ik leerde alles vanaf nul. Wijnbouw, kelderwerk, marketing, enz.

Mijn twee favoriete regio’s zijn Trentino en Marche. En het domein dat de meeste indruk op me heeft gemaakt is Eredi di Cobelli Aldo in de Dolomieten.

3/ Wat is jouw rol in de wijngaard?

Ik ben de trekker van de wijngaard, maar het werk is heel gevarieerd. In de winter worden mijn dagen opgeslokt door snoeien en binden. In het seizoen zit ik weer op mijn tractor om biologisch en biodynamisch te sproeien, de grond te bewerken, de machines te onderhouden, enzovoort.

4/ Wat is volgens jou het moeilijkste deel van je werk? En wat is je grootste plezier?

De grootste moeilijkheid is om geconcentreerd te blijven wanneer ik lange uren op de tractor doorbreng. Met onze dichte wijngaarden en smalle rijenafstanden moet ik constant alert zijn. Mijn grootste plezier is om deel uit te maken van een teamproject met als gemeenschappelijk doel om de best mogelijke druiven te telen.

5/ Wat zijn je passies buiten de wijnbouw?

Ik heb een passie voor het ontdekken van Europese wijnen en ik maak deel uit van een wijnproefgroep. Ik hou ook van koken en lekker eten. Een andere passie is Italië: ik ga er twee of drie keer per jaar naartoe. Ik hou gewoon van dat land! Ik maak er graag foto’s. Italië is een onuitputtelijke bron van prachtige landschappen.

De plek waar ik het meest van hou is in de bergen van Trentino, bij mijn vrienden, de familie Cobelli. Zij hebben hun passie voor wijnstokken en wijn aan mij doorgegeven. Het heeft echt mijn leven veranderd!

6/ Had je al biodynamisch gewerkt voordat je de wijngaard van Château de Bousval ontdekte?

Ja, vier van de vijf wijngaarden waar ik heb gewerkt doen aan biodynamiek. Het was in Italië dat ik deze methode ontdekte, die mij toen totaal onbekend was.

7/ In welke soorten Europese wijn ben je het meest geïnteresseerd? Zijn er regio’s of stijlen die je in het bijzonder zijn opgevallen tijdens proeverijen?

Ik heb een zeer gevarieerde smaak en het leukste van alles vind ik het ontdekken van nieuwe wijnen. Elk glas is een uitnodiging om te reizen.

8/ Heb je een lievelingsgerecht dat je graag kookt, misschien bij een bepaalde wijn?

Pasta van sardine en venkel met een goede Verdicchio des Marches!