Filosofie

Wijn, een kwestie van intuïtie

Het verhaal van de wijngaard van het Kasteel van Bousval ontstond uit de dialoog tussen een natuurliefhebber, Michel Verhaeghe de Naeyer, en zijn verwaarloosde Waalse velden.
Michel, een man met een echte landbouwersziel, koesterde de droom om deze braakliggende gronden te doen herleven zodat de nieuwe generaties ervan zouden kunnen genieten.
het idee om zich op de wijnbouw te storten ontstond op een heel natuurlijke manier, als een droom waarin je niet durft te geloven.

Wijn, een kwestie van kennis

Het belangrijkste streven kadert in een bodemvriendelijke visie:
“Kwaliteitswijn maken in een kwaliteitsvolle omgeving, die geen Bourgogne, geen wijn uit de Elzas of Oostenrijk is, maar WIJN VAN HET DOMEIN VAN BOUSVAL”.

Het lokaal ecosysteem werd door een geoloog met visie geanalyseerd.
De wijngaard ontstond op basis van de weloverwogen adviezen van een wijnbereidingsspecialist, die over de grenzen heen het beste uit de bodems weet te halen.
Dag na dag komt de wijngaard tot ontplooiing dankzij de passie van een milieubewuste teeltverantwoordelijke, die er zich van bewust is dat in wijn, naast de smaak van zijn ontstaansbodem, ook de manier waarop hij geteeld werd tot uiting komt.

Wijn, een kwestie van subjectiviteit

Hier gaat het niet om een wijn met een rijk verleden, maar eerder een wijn in wording, het resultaat van een ontmoeting van een jonge wijngaard met de Belgische zon, de fauna, de gevarieerde flora en de micro-organismen van de bodem van Bousval.

De dag waarop de geest van deze bodem in een glas wijn herboren zal worden, zal een gelukkige dag zijn. Zolang het sap van deze bodem de wijnliefhebber maar in vervoering kan brengen!