Interview met Julien, wijnmaker

Julien, kun je ons meer vertellen over je carrière?

Ik heb tuinbouw gestudeerd aan het Institut Technique Horticole in Gembloux. Ik koos ervoor om me te specialiseren in bosbouw. Daarna vervolgde ik mijn studie met twee specialisaties aan de IPEA La Reid, vlakbij Spa: de eerste in het besturen van bosbouwmachines en de tweede als boomverzorger en snoeier.

Zodra ik klaar was met mijn studie, werkte ik als leerling in een winkel voor tuinmachines, bij Somagri in Sauvenière, waar ik verantwoordelijk was voor de verkoop, levering en reparatie van minitractoren, grasmaaiers en ander tuingereedschap.

Mijn kennis van mechanica en mijn behoefte om in contact te staan met planten en de natuur hebben ertoe geleid dat ik in februari 2020 het wijngaardteam van Château de Bousval ben komen versterken.

Wat is jouw rol op Château de Bousval?

Ik ben voornamelijk verantwoordelijk voor mechanische werkzaamheden, met name het besturen, repareren en onderhouden van machines zoals tractoren en de rupsbandrups. Ik help ook met handmatig werk in de wijngaard, voornamelijk snoeien.

Ik heb ook het genoegen gehad om les te krijgen in distilleren van Germano, onze wijngaardmanager. Vanaf januari, wanneer de wijnstokken rusten, distilleren we samen de marc: de resten van de druiven na het persen. In de loop van een dag kunnen we vijf of zes distilleerkolven distilleren, gemiddeld 500 kg per dag.

Hoe zien uw dagen eruit op Château de Bousval?

Elke dag is anders en dat vind ik het leuke eraan! Mijn werktijden variëren afhankelijk van het seizoen, het weer en de behoeften van de wijngaard. Aan het begin van het seizoen zorg ik voor onkruid wieden, sproeien en toppen. De rustigere dagen worden besteed aan het onderhoud van de apparatuur.

Het snoeien begint in februari en van half mei tot half september wordt de activiteit geïntensiveerd met onkruid wieden en behandelingen. Dan bereiden we ons voor op de oogst. De oogst is het hoogtepunt van het seizoen, de meest vreugdevolle tijd van het jaar, met lange maar feestelijke dagen.

Na de oogst zijn de wijngaarden bijzonder rustig. Alleen Germano en ik zijn er, als twee geesten, om het laatste werk in de wijngaarden af te maken, op te ruimen en de apparatuur te onderhouden.

Wat geeft je het meeste plezier in je werk?

Wat mij het meeste plezier geeft is de uitdaging: ik denk graag na over de beste manier om elke taak te benaderen en uit te voeren, en vooral om na te denken over de mogelijkheden voor verbetering. Ik moet het waarom begrijpen om de dingen te kunnen verbeteren en ze te laten evolueren.

Wat is de grootste moeilijkheid in de wijnbouw?

De grootste moeilijkheid is te moeten omgaan met ons geliefde Belgische weer, dat vaak onvoorspelbaar is. Dit vergt enorm veel tijd en beschikbaarheid.

Wat zijn je passies buiten de wijnbouw?

Ik heb een grote interesse in landbouwmechanisatie, zowel nu als in het verleden. Ik ben ook erg geïnteresseerd in het begin van de industrialisatie en in het werken met paarden. Mijn vrouw en ik zijn de trotse eigenaars van Belgische Brabantse trekpaarden en een Ardense merrie, een klein maar robuust en sterk paard. Fokken is een echte passie. Ik heb ook plannen om in de nabije toekomst schapen te houden en misschien een koe.

Door mijn gehechtheid aan het land en de natuur ben ik ook gaan jagen, en dat doe ik al sinds mijn tienerjaren.

Heb je een leuke anekdote of herinnering om te delen?

Het meest memorabele moment van het jaar is natuurlijk de oogst. Ondanks de vermoeidheid delen we als team momenten van vreugde en feest; de sfeer is euforisch en er wordt veel gelachen.

De oogst van 2022 was bijzonder voorspoedig, met een grote hoeveelheid druiven. De maaltijd die dat jaar werd georganiseerd om het einde van deze periode te vieren, is waarschijnlijk een van mijn dierbaarste herinneringen aan de wijngaard. Het was gedenkwaardig voor ons allemaal!